Yüksekte Çalışma Ekipmanları
İş Sağlığı Güvenliği Tüzüğü’ nün 521. maddesinde; “Korkuluklu platformlarla çalışılması imkanı sağlanamayan ve 4 metreden fazla yüksekliği bulunan binaların dış kısımlarında, çatılarda ve benzeri yüksek yerlerde, bakım ve onarım işleriyle her türlü bina sökme veya yıkma işlerinde gerekli güvenlik tedbirleri alınacak ve çalışan işçilere uygun baret, emniyet kemerleri ve bağlama ipleri gibi yüksekte çalışma ekipmanları verilecek ve işçiler bunları kullanacaklardır” şeklinde belirtmektedir.
Yine aynı tüzüğün 13. maddesi’ nde ise; “Yüksekliği tabandan itibaren 3 metreden daha fazla olan ve düşme veya kayma tehlikesi bulunan yerlerde çalışanla, kiremit döşeyicilerine, oluk ve her türlü dış boya işleri yapanlara, gır gır vinçleri çalıştıranlara ve kuyu, lağım , galeri ve benzeri derinliklerde çalışanlara yüksekte çalışma ekipmanları arasında olan emniyet kemerleri verilecek ve işçiler de bu kemerleri kullanacağı” zorunluluğu getirilmiştir.
Unutulmamalıdır ki tek yöntem yükseğe çıkmak olmadıkça yüksekte çalışma yapılmamalıdır. Bina dış cephelerinin temizliği (çatı, duvar, cam vb.) Bina içi yüksek alan temizlikleri (tavan, aydınlatma, dolap üstleri vb.) gibi yüksekte çalışmayı gerektirecek işler yapılırken yüksekte çalışma ekipmanlarının kullanımına özen gösterilmelidir. Her ne sebeple olursa olsun 1,2 m üzerine çıkıldığında koruyucu donanım yani yüksekte çalışma ekipmanlarının kullanılması gerekir. Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma olarak kabul edilir.
- Güvenlik Ağı Filesi
- Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Plus Takım
- Delta Plus Düşüş Tutucu 10M
- Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Bel Yastıklı
- Bel Tipi Emniyet Kemeri
- Bel Destek Kemeri
- Çift Standart Halatlı Şok Emici Set
- Kilitli Karabina Ce En362
- Halat Sabitleyici
- Şok Emici
- Elastik Halatlı Şok Emici 1.50M
- Standart Halatlı Şok Emici 1.50M
- Standart Halat 1.5M Ce En354
- Yaşam Halatı